Close

Results 1 to 11 of 11
  1. #1
    Join Date
    Oct 2012
    Location
    AZ
    Posts
    666
    Rep Points
    1,745.2
    Mentioned
    17 Post(s)
    Rep Power
    18


    Yes Reputation No

    Cavitation type sounds from engine at idle

    Hey guys,

    I noticed a cavitation type of sound coming from the front of the engine while I stopped and left the car running. I pulled my engine cover off on the spot to try to isolate the source but couldn't nail it down. Anyone hear anything like this? Attached are 2 vids, the sound I'm talking about is almost a random pattern... like someone is half assed playing pinball. Sound goes away with a rev, car feels strong. Oil level is fine (using Motul, changed a few weeks ago), oil temp fine, no codes, no shadow codes (except fuel pump plausibility). Recently noticed my lpfp is diving pretty low on a WOT run so I'm getting ready to replace that, otherwise no issues.

    Mods are Mr.5 intake, NGK 1 step colder plugs, RB PCV valve, 50/50 E85 tune, VRSF FMIC. Boost control solenoids replaced with plugs a month or 2 ago.

    First vid:




    Second vid, from outside, easier to hear what I'm talking about:




    Thanks for any input guys.

  2. #2
    Join Date
    May 2013
    Location
    Australia, Darwin
    Posts
    143
    Rep Points
    75.5
    Mentioned
    0 Post(s)
    Rep Power
    0


    Yes Reputation No
    Maybe water pump about to go..?

  3. #3
    Join Date
    Oct 2011
    Posts
    333
    Rep Points
    532.8
    Mentioned
    3 Post(s)
    Rep Power
    6


    Yes Reputation No
    I've got the same damn noise, haven't figured out what it could be. Car runs great, and the noise doesn't seem to be RPM dependent. I was going to take the car to an indy and see what they thought, but now with this timely thread I'll see if anyone else has heard this noise.

  4. #4
    Join Date
    Oct 2011
    Posts
    1,058
    Rep Points
    1,149.6
    Mentioned
    39 Post(s)
    Rep Power
    12


    Yes Reputation No
    Is it that inconsistant thunk-thunk type sound? Could be pully wobble. It's easy enoguh to pull off the serp belt and check your pullies.

  5. #5
    Join Date
    Oct 2011
    Posts
    333
    Rep Points
    532.8
    Mentioned
    3 Post(s)
    Rep Power
    6


    Yes Reputation No
    In my case it isn't 100% consistent, sometimes it pauses for beat. I will keep the pully in mind though, next time I get under there to work on something I'll pull the belt off and see if I can feel any wobble.

  6. #6
    Join Date
    Oct 2012
    Location
    AZ
    Posts
    666
    Rep Points
    1,745.2
    Mentioned
    17 Post(s)
    Rep Power
    18



    Yes Reputation No
    Waterpump was replaced maybe 15-20k ago. Not making the noise this morning. Some of my friends are helpful with their "spun bearing?" and "you put diesel in it?" comments lol.

  7. #7
    Join Date
    Oct 2012
    Location
    AZ
    Posts
    666
    Rep Points
    1,745.2
    Mentioned
    17 Post(s)
    Rep Power
    18



    Yes Reputation No
    Click here to enlarge Originally Posted by amclint Click here to enlarge
    I've got the same damn noise, haven't figured out what it could be. Car runs great, and the noise doesn't seem to be RPM dependent. I was going to take the car to an indy and see what they thought, but now with this timely thread I'll see if anyone else has heard this noise.
    Take a vid post it up. Lets figure this out, maybe it means we need Vargas stg 2 turbos.

  8. #8
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Stockholm
    Posts
    1,528
    Rep Points
    1,177.6
    Mentioned
    61 Post(s)
    Rep Power
    12


    Yes Reputation No
    Vanos
    07 335i AT - MOTIV 750 - MHD BMS E85 - BMS PI - JB4G5 - Okada Coils - NGK 5992 Plugs - Helix IC - Stett CP - Custom midpipes with 100 HJS Cats - Bastuck Quad - PSS10 - QUAIFE LSD - BMS OCC - Forge DVs - AR OC - ALCON BBK - M3 Chassi - Dinan CP - Velocity M rear Toe arms - Advan RZ-DF - LUX H8 - Level 10 AT upgrade
    Click here to enlarge

  9. #9
    Join Date
    Oct 2012
    Location
    AZ
    Posts
    666
    Rep Points
    1,745.2
    Mentioned
    17 Post(s)
    Rep Power
    18



    Yes Reputation No
    Click here to enlarge Originally Posted by enrita Click here to enlarge
    Vanos
    Thanks man. Have you heard this before? Replace solenoids, or something more sinister?

  10. #10
    Join Date
    Oct 2012
    Location
    AZ
    Posts
    666
    Rep Points
    1,745.2
    Mentioned
    17 Post(s)
    Rep Power
    18



    Yes Reputation No
    Took it to an indy BMW dealership and they suggested that it seemed to be tensioner/alternator bearing. More searching turned up this:

    http://s651.photobucket.com/albums/u...t=e1dbedda.mp4

    Which ended up being alternator bearings. I think we pretty much have it nailed down. I'll figure out if I want to try to repair the alternator or just buy new. I'll replace tensioner while in there, and of course the belt.

  11. #11
    Join Date
    Oct 2011
    Posts
    333
    Rep Points
    532.8
    Mentioned
    3 Post(s)
    Rep Power
    6


    Yes Reputation No
    Click here to enlarge Originally Posted by SCGT Click here to enlarge
    Took it to an indy BMW dealership and they suggested that it seemed to be tensioner/alternator bearing. More searching turned up this:

    http://s651.photobucket.com/albums/u...t=e1dbedda.mp4

    Which ended up being alternator bearings. I think we pretty much have it nailed down. I'll figure out if I want to try to repair the alternator or just buy new. I'll replace tensioner while in there, and of course the belt.
    Dang that sounds much more metallic than mine, mine may just not be as bad yet. I kind of thought it sounded like a bearing so it makes sense to me.

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •